Journal of Clinical Oncology Şubat 2010 sayısında yayımlanan çalışmada; hormon pozitif meme kanserli hastalarda tedaviye bağlı gelişebilen ateş basması, gece terlemesi gibi şikayetlerin tedavisinde kullanılan venlafaksin adlı ilaç akupunktur ile karşılaştırılmıştır.
Vazomotor şikayetler, östrojen baskılayıcı tedavi alan meme kanserli hastalarda sık görülmektedir. Normalde bu şikayetler için hormon yerine koyma tedavisi uygulanırken, meme kanserinde hastalığın doğası gereği hormon takviyesi yapılamaz. Venlafaksin (piyasa adı efexor) adlı ilaç bu şikayetleri azaltmada etkinliği kanıtlanmış bir tedavidir. Ayrıca son zamanlarda gösterilmiştir ki, akupunktur da menopozal şikayetleri azaltmada etkilidir ve venlafaksine göre daha az yan etkiye sahiptir.
Çalışmaya alınan 50 hastanın 25’ine 12 hafta boyunca akupunktur, diğer 25’ine ise venlafaksin uygulanmış ve hastaların sağlık durumu tedavi sonrası 1 yıl boyunca takip edilmiş.
Çalışmanın sonuçlarına bakıldığında; her iki tedavi sıcak basmaları, depresif bulgular, ve diğer yaşam-kalite bulguları üzerine benzer oranda iyileştirici etkinlik göstermiş. Ayrıca her iki tedavide de mental/zihinsel sağlıkta artış sağlamış. Venlafaksin grubunda bulantı, ağız kuruması, baş dönmesi gibi yan etkiler yaşarken, akupunktur grubunda tedaviye bağlı herhangi bir yan etki gözlenmemiş. Ayrıca akupunktur uygulanan bayanlar kendilerini daha enerjik hissetliklerini belirtmişler.
Sonuç olarak akupunktur, uzun dönem östrojen baskılayıcı tedavi alan meme kanserli hastalar için, vazomotor şikayetleri azaltma için yan etkisi olmayan ve ilaç tedavisi kadar etkili bir tedavi seçeneğidir.
http://jco.ascopubs.org/content/28/4/634.full