Akupunkturda iğnelerle basit uyarımın dışında birçok yöntem kullanılabilir:
– Lazer akupunktur: Zayıf lazer ışınları kullanarak uyarım sağlanır.
– Elektro-akupunktur: Düşük voltajda elektrik akımıyla uyarım sağlanır. İğnelerle veya iğne batırılmadan cilde yerleştirilen petlerle yapılabilir.
– Sonopunktur: Ses dalgalarıyla uyarım sağlanır.
– Mikrodalga akupunktur: İğnelere yerleştirilen bir araçla mikrodalga ışınları gönderilerek uyarım sağlanır.
– Moksibüsyon akupunktur: Moksa otlarının, akupunktur noktalarına batırılan iğnelerin üst kısımlarına yapıştırılarak veya özel çubuklar üzerinde yakılması sonucu ısıyla uyarım sağlanır. Uygulanan bölgede kan akımı artırılır, ayrıca otun yanarken yaydığı koku ise sedatif (sakinleştirici, yatıştırıcı) etkiye sahiptir.
– Akupressör: Akupunktur noktalarına parmak yada özel olarak geliştirilmiş bazı araçlarla (toplar, bilek bantları gibi) basınç uygulanarak uyarım sağlanır.
– Cupping: Kupa çekerek, yani vakumla uyarım sağlanır.
Uygun yöntem hastanın durumu ve tercihlerine göre belirlenir. Ancak hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, amaç akupunktur noktalarını uyarmaktır.
Yalancı Akupunktur Nedir?
Yalancı akupunktur; gerçek akupunktur iğneleri yerine, cilde saplanmayan ancak saplanmış hissi veren iğnelerin kullanılmasıdır. Özel olarak yapılan bu iğneler cilde batırıldığında, iğne kısmı sap kısmının içine girmekte ve ucundaki yapışkan maddeyle de cilde saplanmış gibi durmaktadır. Bu şekilde hasta uygulanan işlemi gerçek akupunktur zannederek, psikolojik olarak iyileşeceğine inanmakta ve bu da hastayı olumlu etkilemektedir. Yani plasebo etkisi yaratılmaktadır. Plasebo etkisi: tıbbi olarak etkisiz bir ilaç yada yöntemin hastanın etkili olduğunu zannetmesi ve işe yarayacağına inanmasıyla oluşan pozitif etkidir ve özellikle tıbbi araştırmalarda bir ilaç veya yöntemin etkisi değerlendirilirken sıklıkla kullanılmaktadır. Bu araştırmalarda; bir gruba gerçek ilaç yada yöntem verilirken, diğer gruba hastanın gerçek zannettiği ama etkisiz olan bir ilaç yada yöntem verilir ve bu şekilde ilacın etkisinin plasebo etkisine dayanıp dayanmadığı; yani bu etkinin gerçek bir etki mi, yoksa psikolojik bir etki mi olduğu değerlendirilir.
Birtakım çevrelerce, akupunkturun etkilerinin de plasebo etkisine dayandığı düşünülmektedir. Bu yüzden gerçek akupunktur ile yalancı akupunktur da denilen plasebo akupunkturun kıyaslandığı birçok çalışma yapılmıştır. Bazı çalışmalara göre akupunkturun etkisinin esas olarak plasebo etkisine dayandığı iddia edilse de, gerçek akupunkturun bazı semptomların azaltılmasında plaseboya göre üstün olduğunu gösteren çalışmalar daha ağırlıktadır. Yapılan birçok çalışmaya göre; akupunktur semptomatik tedavide uzun dönemde genel tıbbi tedaviler kadar etkili değildir, ancak kısa dönemde bazı semptomlarda önemli derecede rahatlama sağlamaktadır.