Akupunktur ile Zayıflama

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) obeziteyi, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır.

İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan uygun besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarda alması ve kullanması (harcanması) gerekmektedir.

Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekmektedir.

Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15-18’i, kadınlarda ise %20-25’ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde %25, kadınlarda ise %30’un üstüne çıkması obeziteyi oluşturmaktadır.

Günümüz teknolojisindeki gelişmeler, yaşamı kolaylaştırmakla birlikte, günlük hareketleri önemli ölçüde sınırlamıştır.

Obezitenin (şişmanlığın) ölçümü için kullanılan iki yöntem vardır:

1. BKİ (Beden Kitle İndeksi) = Vücut ağırlığı (kg) / Boy2 (m2)

-BKİ 19’un altı: Zayıf
-19 ile 24 arası: Normal kilolu
-25 ile 29 arası: Fazla kilolu
-30 ile 34 arası: Şişman
-35 ile 39 arası: Çok şişman (Obez)
-40’ın üzeri: İleri derecede şişman (Morbid Obez)

2. Bel Çevresi Ölçümü: Erkeklerde 102 cm, kadınlarda 88 cm üzeri riskli görülmektedir.

Obezitede ortaya çıkacak tıbbi sorunların bazıları şunlardır:

– Kalp-damar hastalıkları (Örneğin kalp krizleri ve inmelere sebep olur)
– Diyabetes melitus tip 2 (Şeker hastalığı)
– Hipertansiyon
– Safra taşları oluşumu
– Karaciğer yağlanması
– Uyku ve solunum problemleri
– Eklemlerde dejeneratif değişiklikler (özellikle bel, kalça, diz gibi vücut yükünü taşıyan eklemlerde kireçlenme)
– Psikolojik rahatsızlıklar (Depresyon, sosyal problemler)

Zayıflamak için diyet yapmak bir zaman aralığını kapsar bu zaman aralığı kişinin iradesi ile sınırlıdır ve bir süre sonra biter ve genellikle kişi yeniden verdiği kiloları alır. Biz buna yoyo efekt diyoruz. Kalıcı kilo vermek için multidisipliner yaklaşım gereklidir. İlk adım kilo almanın altında bir sağlık sebebi var mı araştırılmalıdır. Sağlık sorunları obezite nedenlerinin % 15’ini kapsar. Bu hastalarda altta yattan hastalığın tedavisi ile başlamalıyız. Diğer % 85 hastada alta yatan psikolojik sebepler araştırılmalı (depresyon, anksiyete, frustasyon, başarısız olma endişesi, korkular ve aslında en önemlisi mutsuzluk gibi) ve tedavi edilmeli. Çünkü asıl sorun çözülmeden sadece kilo vermeye yönelmek hem kilo vermeyi hem de bu verdiğimiz kiloyu korumayı zorlaştırır. Psikoterapi, telkin ve akupunktur tedavileri burada kullanılır. Bundan sonraki adım obezite için akupunktur uygulamaktır.

Akupunktur zayıflamaya nasıl yardımcı olur?

1- Acıkmayı azaltır: Akupunktur beyindeki hipotalamus bölgesinde noradrenalin ve adrenalin seviyesini düşürüp serotonin (Mutluluk sağlayan bir maddedir.) seviyesini artırır. Bu sayede iştahsız ve hep tok hissedilir ve en büyük problemlerimizden biri olan abur cubur yemeyi azaltır.

2- Kilo almış olan bireylerin en büyük sıkıntısı yemek yemediklerinde mideleri ile ilgili yanma kazınma gibi şikayetlerini mide asidini azaltarak rahatlatır.

3- Akupunkturun ana mekanizması olan homeostasizi sağlayarak metabolizmayı düzenler

4- Obezite insanları özellikle akşam saatlerine doğu halsiz ve bitkin bırakır, akupunktur enerji verici özelliğinden dolayı kilo verme halsizliği ciddi oranda azaltır.

5- Akupunktur salgılattığı beta endorfin ile stresi azaltır ve bireyi sakinleştirir.

Bir sonraki adım beslenmedir. Burada kişiye özel (yaşına, cinsiyetine, beslenme tarzına, kilosuna, alta bir hastalığı varsa bu hastalığa uygun ), mevsime ve kişinin bütçesine, ortamına uygun beslenme programı hazırlanır. Bu program sürekli canlı ve değişen bir program olmalıdır. Ayrıca kişinin aklında tutabilecek kadar basit olmalıdır (sürekli beli listelere bağlı olmak stres oluşturur).

Diğer bir adım da başta çok zor olan ama giderek kolaylaşan, aldığımız kalorileri harcadığımız başka bir deyimle yediklerimizin bedelini ödediğimiz bedensel aktiviteler. Bu aktiviteler yine kişiye özel yürüyüş, tempolu yürüyüş, koşu ve diğer egzersizler olarak sınıflandırılabilir.

İşte bu basamakları bir bütün olarak ele aldığımızda buna yaşam tarzı değişikliği diyoruz. Bütün bu basamakları kapı kapı, bölüm bölüm gezmeden kliniğimizde hekimimiz tarafından tek elden alabilirsiniz.

Bütün bu basamaklarla birlikte haftada 1 gün akupunktur tedavisi ile 8 haftada ortalama 8 – 10 kilo vermeyi planlıyoruz. İstediğimiz kiloya ulaştığımızda ilk 6 ay ayda bir kulak akupunkturu (kulaklardaki bantların altında saklanmış küçük manyetik bilye ile yapılacak akupunktur için) uygulanacak.

Dikkat etmemiz gereken durumlar :

– Psikolojik travmalar ( Eşinden ayrılma, işinden ayrılma, yakınının vefatı gibi )
– Sosyal travmalar ( Mecburi iş ve şehir değişikliği gibi )
– Bedensel travmalar ( trafik kazası, yüksekten düşme sonrası kırıklar gibi )
– Hamilelik ve kürtaj olma ( her ikisi de metabolizmayı değiştirir )
– Uzun süre kortizon,hormon,depresyon ve alerji ilaçlarının kullanımı
– Narkoz ve ameliyat sonrası

Bu durumlarda zaman kayıp etmeden hekiminize hemen başvurmalısınız.

Bu basamaklar sonrası başarılı olduğunuz yeni ve sağlıklı yaşam tarzınızın tadını çıkaracak mutlu bir hayatın içinde bulacaksınız kendinizi.